Olika typer av gatubelysning – vad finns på marknaden?

21 februari 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Olika typer av gatubelysning – vad finns på marknaden?

När det gäller att hålla vägar och utomhusområden upplysta kan utbudet av alternativ för gatubelysning vara överväldigande – från traditionella natriumlampor till mer moderna LED-installationer. Det är viktigt att hitta rätt lösning för ditt företag och dess behov, så att förstå vad som erbjuds är ett måste när du handlar. I det här blogginlägget tar vi en titt på de olika typerna av gatubelysning som för närvarande finns tillgängliga och deras fördelar – och ger dig all information du behöver för att välja ett lämpligt alternativ.

Traditionella natriumlampor är ett av de äldsta och vanligaste alternativen för gatubelysning. De ger ett varmt gult ljus som är lätt för ögonen, vilket gör dem idealiska för områden där människor regelbundet går eller kör bil. Nackdelen med dessa lampor är deras energiförbrukning – de kan förbruka upp till tre gånger mer energi än LED-lampor, vilket innebär att deras driftskostnader är höga.

Gatubelysning

LED-belysning blir mer och mer populärt

LED-belysning är ett nyare och effektivare alternativ till traditionella natriumlampor. Lysdioder förbrukar upp till 85 % mindre energi än sina traditionella motsvarigheter, vilket gör dem till det perfekta valet för företag som vill spara pengar på sina elräkningar. Dessutom håller LED-lampor mycket längre och kräver minimalt underhåll – vilket gör dem till en idealisk långsiktig investering. Nackdelen är att LED-belysning kan vara dyrare att installera, så du måste väga installationskostnaden mot driftskostnaderna.

 

Solcellsdrivna gatubelysningar är ett utmärkt alternativ för företag som vill minska sitt koldioxidavtryck och sina energikostnader. Dessa lampor drivs av solpaneler, vilket innebär att de inte drar någon elektricitet från nätet och kan installeras i avlägsna områden. Solcellslampor ger dock i allmänhet en lägre belysningsnivå och kräver mer underhåll än traditionella alternativ eller LED-alternativ, så de kanske inte är lämpliga för alla tillämpningar. 

För fler alternativ och mer information kring dessa, kolla in https://www.polab.se/gatubelysning

 

 

Fler nyheter